27 februar 2012

Oprør

Advarsel! Dette er The Hunger Games 3, videre læsning kan afsløre handling og slutning i bog 1 og 2.


Titel: Oprør (The Hunger Games 3)
Forfatter Suzanne Collins
HandlingFor mange år siden eksisterede Panem ikke, det var før alle naturkatastroferne, før i tiden hed Panem Nordamerika. Da ressourcerne var ved at slippe op i verden, begyndte stridighederne om de sidste for alvor at blusse op. Nogle dele af Nordamerika valgte at slå sig sammen, og sammen skabte de Panem. Panem var delt op i 13 distrikter og Capitol, Panems hovedstad. Hvert distrikt var delt op efter hvad deres eksport var. En dag opstod der oprør mod Capitol. Som svar på oprøret blev distrikt 13 og dets indbyggere udslettet, og dødsspillet bliver indført. Et tv-show ud over det sædvanlige. 24 tilfældige unge, en dreng og pige fra hvert distrikt, bliver udvalgt til at spille med i et spil hvor der kun er en vinder og præmien er penge, berømmelse og livet. Taberen dør.
Kattua er blevet reddet ud af arenaen. Nu bor hun sammen med de overlevende fra distrikt 12 i distrikt 13, det distrikt som Capitol hævder er ødelagt og forladt. Kattuas hjem er ødelagt, efter Capitol har bombet hele distrikt 12. Gale reddede nogle få hundrede stykker væk fra byen og ud i skoven, inklusiv Kattuas familie. Nu skal de hjemløse finde ud af at få sig et nyt liv, i et distrikt der på ingen måde ligner deres eget.
Distrikt 13 mener at Kattua skal agere som oprørenes ansigt, som Sladredrosselen. Men Kattua har ikke lyst, og jeg mener personligt; det er fordi hun har nok i at holde sammen på sig selv, og kan ikke koncentrerer sig om andet.
Rating: ***** (5 stjerner)
Fordi: Efter at have læst Oprør slog jeg PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom) op:

Posttraumatisk stress viser sig i ugerne eller månederne efter en voldsom oplevelse ved personligheds- og adfærdsændring, hvor den ramte kan blive underlig, aggressiv og personlighedsændret. Det er ofte i bearbejdsningsfasen efter en krise, at den opstår, altså inden for det første halve år. Personen genoplever den udløsende begivenhed i tanker og drømme, får flashbacks og den nagende følelse af at man kunne have gjort det bedre. Man vil oftest få det vanskeligt ved situationer, der minder om den udløsende, og gøre alt for at undgå disse. Det er almindeligt at man oplever en række skræmmende kropslige og psykiske symptomer som: Hjertebanken, angst, aggression, depression, søvnforstyrrelser og svedeture. Det er ligeledes hyppigt at misbrug begyndes eller intensiveres.
- www.netpsych.dk

Og dødsspilsdeltagernes opførsel tyder det på at de hver især døjer med PTSD. Hvis man tager Haymitch, han er alkoholiker og sover med en kniv.
Kattua går rundt i en bobbel, hun finder små steder hun gemmer sig i og sover, fordi hun ikke kan sove om natten på grund af mareridt, flashbacks fra arenaen.
Det er en god ide at have det  med, når det er ret sandsynligt for deltagerne, at de får det. Og så er det en virkelighed for mange soldater der er kommet hjem efter en periode i krig.
Det er vigtigt at fortælle om, også selvom Collins ikke nævner lidelsen ved navn, kan man godt lægge to og to sammen.
Sproget er godt og noget man bare læser sig igennem alt for hurtigt, men det er det eneste problem, så det kan man vist godt holde ud ;)

Jeg glæder mig helt vildt, til 'The Hunger Games' får præmiere her i DK, d. 22/03-2012!

- Bloggeren

4 kommentarer:

 1. Mange tak for din kommentar :)
  Har lige taget en runde på din blog og kan se vi læser den samme slags bøger, så jeg er hermed fast læser hos dig også :)

  SvarSlet
 2. Hej. mange tak for at du har skrevet dette resumé :)
  det har lige reddet vores engelsk fremlæggelse. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, jeg er da glad for at kunne hjælpe...tror jeg?? Jeg håber da så at fremlæggelsen blev god :)

   Slet