21 januar 2014

Enders Game

Titel: Enders Game
Dansk titel: Ender's Strategi
Forfatter: Orson Scott Card
Forlag: Orbit

Handling: For at beskytte Jorden mod angreb fra den fremmede art kaldet 'buggers' har regeringen valgt at avle geni-børn i et forsøg på at få nye former for taktikker som fjenden ikke kan gennemskue. Ender er et af disse børn. Hans to ældre søskende var også blevet avlet til samme formål, men ingen af dem klarede første prøveperiode, de første 6 år af deres liv. Ender derimod, han bliver valgt og taget med til 'Battle School' for at lære alt hvad der er at vide om militærstyring og taktikker.
På skolen udmærker Ender sig i en helt utrolig grad. Men som den yngste elev og som offer for andres misundelse lider Ender under tvungen isolation fra alle de andre børn. Men han er dygtig og det udnytter de voksne

Bedømmelse: ***** (4 stjerner)
Anmeldelse: Allerede fra starten af lægges der op til at Ender er 'den udvalgte', han er helt utrolig intelligent og det gør at han ikke er som andre børn, på nogen måde - han har simpelthen været nødt til at modnes hurtigere end det gennemsnitlige barn. Når hovedpersonen er 'den udvalgte' har man ofte nogle forventninger og tanker om hvordan karakteren bliver udformet, og heldigvis har Card forsøgt at ligge lidt afstand til det der godt kunne gå hen at blive til endnu en af de udvalgte drenge som bare bliver blandet sammen til en stor pærevælling. Det billede af ham som en anderledes 'udvalgt' end de andre, kan muligvis godt være blevet farvet af mig, der er blevet ret vild med den dreng, for han er en skøn blanding af sympati og genialitet, udover det er han for det meste også nem at følge.
Det har faktisk været noget helt andet at læse end det jeg plejer at søge efter, hvilket nok har noget at gøre med at det bl.a. var en anbefaling og ikke kun mit eget valg at læse den, selvom jeg fik rigtig meget lyst til det efter jeg så traileren til filmen (jeg smider den ind nederst). Card har virkelig overvejet hvordan vi kan blive hevet ud på et skråplan, der er så skråt at vi knap nok kan stå op selvom vi bliver ved med at argumentere for at det på ingen måde hælder. Det viser han os ved at lade de voksne i bogen trække sig i baggrunden og tvinge børnene til at tage kampen op med buggers, og det er utrolig skræmmende at læse. Men samtidig har hele supermagterne USA og Sovjet (jep, ret tydeligt at se at den er fra 80'erne, hva? I bogen har Sovjet dog bredt sig hele vejen til Nederlandene) indgået en midlertidig våbenhvile så længe buggers truer udefra, og det er nu meget fedt at se at rent faktisk kan en tid hvor lande ikke slås, selvom det kun er pga. en fælles fjende udefra.
Bogen vender og drejer ting der stadig er relevant på nogle punkter og får os, mig, til at tage stilling til noget jeg måske ikke har taget stilling til før.
- Anna

2 kommentarer:

  1. Jeg elskede filmen og har lige siden overvejet at læse bogen. Synes du den var svær at læse på engelsk?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kommer meget an på hvor godt "forhold" du har til engelsk normalt. Der er jo nogle termer som man er nødt til at slå op, men det generelle sprog er helt ok :)

      Slet