30 marts 2014

Nobody

Titel: Nobody
Originaltitel: The Graveyard Book
Forfatter: Neil Gaiman
Forlag: Høst & Søn

Handling: Da Nobodys familie bliver myrdet af uvisse årsager af Manden Jack står Nobody uden, familie, ly og sikkerhed. Dette ændres hurtigt da han samme aften får forvildet sig ind på byens kirkegård, spøgelserne der bor her tager ham snart til sig og prøver efter bedste evne at beskytte og oplære ham. De to vigtigste foranstaltninger som spøgelserne foretager sig er; at give ham navnet Nobody Owens, med kælenavnet Bod og Owens efter det spøgelsesægtepar der adopterer ham. En anden ting de gør er at lære ham  at han ikke under nogen omstændigheder må forlade kirkegården, fordi det simpelthen er for farligt.
Så Bod lever hele sin barndom på en kirkegård blandt de døde hvor der kun er få andre ikke-døde til stede; hans værge Silas og pigen Scarlett.

Bedømmelse: ***** (5 stjerner)
Anmeldelse: Jeg har aldrig læst en Neil Gaiman-bog før. Men på det seneste er jeg blevet bombarderet med Neil Gaiman fra alle sider, han er endda med i Doctor Who-universet, så en dag endte jeg med at hive min eneste Gailman-bog ned fra hylden - en bog jeg vel og mærke har haft de sidste 5 år. Og jeg var fuldstændig opslugt af bogen i al den tid jeg læste den.

I starten minder den mig på mange måder om et slags børneeventyr, for den den er skrevet på samme naive måde. Dette undrede mig og samtidig pirkede det til min nysgerrighed og som fortælling lige så stille skred frem udviklede sproget sig til noget der var mere modent. Jeg er vild med denne detalje, der på en fin, fin måde giver et fingerpeg om hvor lang man er i Nobodys udvikling, for det er ret tydeligt at sprogets udvikling følger hans personlige opvoksen og erfaringer. Det viser også Gaimans sproglige evner, selvom min bog godt nok var en oversættelse.
Jeg var fuldstændig fængslet over hans evne til at skrive en historie, men samtidig blev jeg også ret trist over at jeg aldrig før har tænkt at læse nogle af hans bøger før. Så har kan vist takke især to kilder for denne ordentlige præsentation; Rikke og Doctor Who. For de få interesserede kan jeg fortælle at Gaiman har skrevet nogle få afsnit til serien, og disse afsnit er blandt mine yndlinge. (se nederst)

Og med det kan jeg sige at det da helt bestemt ikke er sidste gang jeg vil åbne en af hans bøger. Jeg vil sige at forunderlig er vist et passende ord at bruge om denne bog...og på visse punkter også livsbekræftende. Den er i hvert fald værd at læse omend så for at opleve skønne evne til at mestre sproget.

- Anna
Doctor Who season 6 episode 4: The Doctor's Wife

Doctor Who season 7 episode 12: Nightmare in silver

2 kommentarer:

  1. Åh hvor fantastisk, at du godt kunne lide bogen! Jeg elsker den virkelig også, den er himmelfin!

    SvarSlet
    Svar
    1. Iiih ja, vældig, vældig god bog :D

      Slet