05 august 2014

Top 10 tirsdag - til dem der aldrig har læst

Hurra! Top 10 tirsdag er tilbage efter ca. 2 måneders pause! Top Ten Tuesday (dansk: top 10 tirsdag) er et begreb fra bloggen The Broke and the Bookish, hver uge udkommer der et nyt emne og denne uges emne er ti bøger jeg vil give til piger der aldrig har læst før (eller i hvert fald ikke nyder til særlig meget)

1. Divergent af Veronica Roth
Selvom personligt ikke var særlig vild med den, så er det jo tydeligt at se bogen popularitet og hvor mange læsere den har skabt sig efter filmen kom i biografen. Her i blandt er faktisk min bedsteveninde, som ikke er den store læser. Jeg gav hende et eksemplar af Divergent og jeg har aldrig oplevet hende læse en bog så hurtigt som hun læste den.

2. Harry Potter-serien af J. K. Rowling
I know, den er måske lidt tåbelig at sætte på listen set i mange menneskers øjne, men jeg kender flere der hverken læser eller har læst serien, der kalder sig potterheads (Harry Potter-fans). Jeg tror de vil blive indfanget af ordenes magi og al den ekstra viden, hvis de satte sig med et glas ingefær øl og begyndte at læse.

3. Anna and the French Kiss af Stephanie Perkins
Det er en meget let sommerbog, som hverken fylder meget eller er svær at læse og så er den bare super hyggelig at læse - især på stranden eller måske på en lille parisiansk gadecafe. Jeg kan i hvert fald godt se mange piger forelske sig i bogen og dens mandlige (og ret skønne) karakter.

4. The Perks of Being a Wallflower af Stephen Chbosky
Igen trækker jeg på personlige erfaringer om ikke-læsere jeg kender som har været helt vild med en
bog, faktisk denne. Den er både kort, hvilket gør den let at oveskue, og en rigtig god historie. En god historie er jo noget vi alle er helt vilde med, lige meget om det er på film, i en bog eller virkelighed.

5. The Fault in our Stars af John Green
The Fault in our Stars er nok en af de mest omtalte bøger/film denne sommer og derfor er den jo et oplagt valg at give det til en pige der normalt ikke læser. Hun har jo nok hørt om den og måske allerede forelsket sig i filmen. Sansynligheden for det er stor og derfor kan jeg godt se for mig at mange ikke-læsende piger vil have den i deres bunke af bøger.

6. The Hunger Games af Suzanne Collins
Endnu en filmatisering og endnu en triologi. The Hunger Games bevæger sig på mange lag og alt efter hvad man ønsker kan man enten følge med eller blive på det lag man føler sig tryggest på. Derfor er der plads til en stor skare af læsere og dem der normalt ikke vil åbne en bog.

7. Livet på køleskabsdøren af Alice Kuipers
En af de få bøger repræsenteret på denne liste, der ikke findes på film og måske er det meget heldigt. Ikke desto mindre mener jeg at bogen virkelig bør læses og kan læses af de fleste. Den er bestemt ikke særlig lang og der står ikke meget på hver side. Og så er det en rigtig fin historie ikke mindst.

8. Twilight af Stephenie Meyer
Jeg ved godt hvad de fleste af jer tænker nu: "Hvad fanden tænker hun på! Twilight?!"Men prøv at forestille jer tiden mens de stadigvæk blev udgivet: en pige på tretten år, hun er lige i målgruppen for bogen og vokser op med dem i takt med udgivelserne. Filmene, kærligheden og det magiske øger bare læselysten. Det kan godt være at bøgerne er blevet lidt af en joke for mange, men der var en gang...

9. Looking for Alaska af John Green
Bogen er ved at blive lavet til en film - hvilket efter min mening har taget sin tid, filmrettighederne var jo allerede solgt i 2005 - og med John Greens kun opadgående popularitet vil det ikke være en hel dum bog at præsentere ikke-læsere for.

10. Gossip Girl af Cecily von Ziegesar
Gossip Girl-serien var, hvad jeg ved af, en kæmpe succes og mange piger ser den stadigvæk. Nu lufter jeg bare en tanke, men der må da være nogle af de piger der er nysgerrige over hvor serien stammer fra og er interesseret i at læse de originale værker om Upper East Side.

Så alt i alt man vist konkludere at hvis man skal have en ikke-læser til at læse en bog (efter min mening), bør den først og fremmest være filmatiseret. Derudover gør det bestemt ikke noget hvis den handler om kærlighed.
//Anna

2 kommentarer:

 1. Hvis jeg som ikke-læser fik fat i "Livet på køleskabsdøren" eller "Looking for Alaska" tror jeg at jeg ville være parat til at begå selvmord med en sløv teske. Muligvis efter at have begået mord på vedkommende der anbefalede mig det bras. :P

  Derudover synes jeg ugens spørgsmål er så svært at besvare, at jeg egentlig valgte at hoppe over på min egen blog. Jeg har som boghandler anbefalet en del bøger gennem tiden til både læsere og ikke-læsere, men det er en virkelig kompleks sag, og man kan aldrig være HELT sikker på om man rammer rigtigt eller ej. Det er næsten nervepirrende at stå og anbefale nogle af sine yndlingsbøger, og så tænke tanken at andre måske ikke vil elske dem også. O_o

  Til gengæld elsker jeg de kunder der så kommer tilbage og fortæller mig at gaven/bogen til dem selv var et hit, det er simpelthen så skønt! :D Jeg har en fast krimi-læser, der plejer at efterspørge mig og hende har jeg snart prakket utrolig mange af mine favoritter på med stor succes. :P Kenneth Bøgh Andersen plejer jeg at have succes med til drenge der ikke interessere sig vildt for bøger. Og for nyligt anbefalede jeg "Fire & Flood" til en 11årig (engelsktalende) dreng. Den var faktisk lidt af en sats, men da jeg forklarede kunden omkring bogen, syntes hun den lød som noget for ham. Hun kom tilbage nogle dage senere og ledte efter bog 2 for den havde været et kæmpe hit. SÅ bliver man altså bare glad. Der er ikke noget bedre end at anbefale bøger, der bliver en succes hos modtageren. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Skal jeg være bange nu? Haha!
   Men helt seriøst; jeg vil give dig ret i at ugens spørgsmål var virkelig svært, men jeg bliver tit spurgt af folk hvad jeg synes de skal læse (for den slags må jeg jo vide når jeg læser så meget som jeg jo gør), så havde allerede en lang liste med de svar jeg plejer at give.

   Ift det du siger om succes med anbefalinger kan jeg ikke andet end at give dig ret! Det er bare det bedste!! :D

   Slet