24 december 2014

The Book Thief | Decemberbogen

Titel: The Book Thief | Forfatter: Markus Zusak | Forlag: Definitions | Udgivelsesår: 2005 | Sideantal: 592

Året er 1939 og stedet er dybt inde i det nazistiske Tyskland. Døden har travlt og vil kun få travlere med tiden, blandt andet med at fortælle Liesels historie.
Ved siden af den grav hvori Lielsels bror bliver begravet tager hun noget der senere vil ændre hendes liv fuldstændigt. The Gravedigger's Handbook. Her starter Liesels passion for bøger og tyveriet af dem. Snart hvirvles hun ind i et virvar af ord, bøger og bogtyverier fra alle steder; borgermesterens kones bibliotek, bogbrændingerne (som man kunne finde dem i Nazi-Tyskland) og mange andre steder.

En fortælling fortalt af Døden om en pige. Det lyder temmelig morbidt, men det er faktisk kun smukt og bliver kun smukkere af det faktum at det er Døden der fortæller og ser det hele. Især på grund af den varme, venlighed og specielt nysgerrighed Døden nærer til Liesel. Og det er nok især på grund af Dødens beskrivelse af hende og hendes ualmindelig store kærlighed til bøger, at det er svært for mig at gøre andet end at holde af Liesel. Det sker hurtigt og man finder sig pludselig forelsket i hende og flere af de mennesker der omgiver Liesel. Dette er til dels ordenes fortjeneste. Det store ordforråd og den fantastiske evne til at forstå ordenes vigtighed som Zusak har, gør hans bog til en ren nydelse at læse. Det efterlod også mig som læser med et af de mest kendte bogdilemmaer: " Jeg har lyst til at læse mere, men jeg vil ikke have det skal slutte." Det er sådan det skal være når man læser en god bog.

Fortællingen tager læseren i hånden og fører, i dette tilfælde, hende fra side til side uden at give slip. På trods af spring i tiden flere gange, er man som læser sikker på aldrig at miste fodfæstet i fortællingen, fordi fortælleren holder for godt fast. Og det er endnu en grund til at jeg tror jeg kan læse denne bog igen og igen uden den vil miste sin magi. For på trods af den voldsomme brutalitet formår fortællingen at fremstå som noget smukt. Derfor er der ikke andet end en åndeløs respekt til båed forfatter og fortælling. En fortælling der nogle gange fremstår så virkelig at man kan glemme at det er ren fiktion.

✬ ✬ ✬ ✬ 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar