20 maj 2013

The Perks of Being a Wallflower

Titel: The Perks of Being a Wallflower (min egen løst oversatte titel; en bænkevarmers dyder)
Forfatter: Stephen Chbosky
Forlag: Simon and Schuster - pocket books

Handling: Den naive og meget specielle teenagedreng, Charlie, begynder i high school og i forbindelse med det begynder han at skrive breve til en fremmed. Som menneske der lever i det 21. århundrede, tænker i vel nok; breve? Hvorfor ikke noget andet og hvordan finder man på at skrive breve? Men bogen her foregår i starten af 90'erne, så det er jo i grunden ikke så mærkelig.
Tilbage til handlingen; Charlie skriver om alt denne person, som han kalder 'ven'. Han skriver om hans ven, Micheal, der er død, om sin første forelskelse, sine første venner og sin tante, der også er død. Og forsøger ved hjælp af brevene at tackle det hele.

Bedømmelse: ***** (Ny favorit)
Anmeldelse: Jeg så filmen (med Emma Watson, Ezra Miller og Logan Lerman, i kender dem sikkert) først, det var en fejl. Men igen, det ved i vel allerede? De fleste foretrækker jo bogen frem for filmen, og det gør jeg klart også, i hvert fald i dette tilfælde. Heldigvis ødelagde det ikke for meget af læseglæden, for på en eller anden måde gav det en bedre forståelse af bogen. Man kender jo allerede historien og kan derfor fokusere på detaljerne og på ham. For filmen har nogle andre fokuser end bogen, man er meget mindre inde i hovedet på Charlie end i bogen. Det synes jeg er en skam, bogen er jo bygget op omkring de breve, han skriver for at lette sit hjerte og få nogle af sine overvejelser ned på papir. Selve Charlie, altså han er jo en af de sødeste, "små" drenge. Han er så forsigtig og priortere altid andre før sig selv, nogle gange så meget at man bliver småirriteret på ham. Men han er stadig en skøn dreng og man kan ikke lad være med at holde af ham og hans breve.
Det er en rigtig fin ide og (debut-)bog Chbosky har skabt, det er faktisk blevet en af mine yndlingsbøger. Det er, fordi den har givet så meget eftertanke. Selv nu, det er ca. en uge siden jeg læste den færdig, har jeg den stadig i klar erindring og tænker stadig meget over den. Det er alligvel sjældent det sker, at man bare fortsætter med at tænke over en bog. Derfor, sæt jer ned i solskinnet og varmen og læs den, måske i har det på samme måde, eller på en helt anden måde. Lige meget hvad vil jeg rigtig gerne høre hvad i synes, og så kan vi dele tanker om bogen.

- Anna

2 kommentarer:

  1. Jeg elsker den bog. For den er netop så fint og skrøbeligt fortalt gennem Charlies tanker og refleksioner. En enormt rørende og tankevækkende bog; for du har virkelig helt ret, det er en af de få bøger, der bliver ved med at rumstere rundt i baghovedet selv efter endt læsning. Den danner mange små spørgsmålstegn og tankerækker, og det kan jeg egentligt meget godt lide.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis, den sidder der bare og rumstere i bevidstheden - på en rigtig god måde. Jeg er så glad for, at jeg har et eksemplar hjemme i min bogreol, for så kan jeg genlæse bogen lige når jeg har lyst til det :)

      Slet