01 maj 2013

Slettet

Titel: Slettet (Link)
Originaltitel: Slated
Forfatter: Teri Terry
Forlag: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

Handling: Sletter, det er det, regeringen gør mod kriminelle i stedet for at sende dem i fængsel. De sletter alle minder og håber at man på den måde kan få det onde ud af dem. Og hvis det ikke virker, så er der levo'en. Levo'en griber ind og stopper hvad der skal stoppes, hvis den slettedes følelser bliver for negative.
Kyla er blevet slettet. Og nu skal hun, efter sin oplæringstid på hospitalet, ud til "det rigtige liv" og sin familie; en mor, far og storsøster - nogle som hun kun har set på et billede.
Men Kyla begynder at se små brudstykker af ting, hun ikke burde kunne; hendes minder fra hendes tidligere liv. Og i kølvandet på disse nyligt genfundne minder kommer der også en tvivl, en tvivl om hvorvidt de ting hun får at vide er rigtigt og om de kan passe i forhold til hendes gamle minder.

Bedømmelse: ***** (5 stjerner)
Anmeldelse: Jeg har fået bogen til anmeldelse af Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck og derfor vil jeg først starte med at understrege, at jeg har skrevet denne anmeldelse 100 % ud fra min egen holdning til bogen. Ingen andre end mig har været inde over den.
Slettet er allerede blevet udgivet i, surprise surprise, England og USA - og i dag så også Danmark. Jeg ved ikke om Slettet også er udkommet på bl.a. tysk, fransk og kinesisk i dag, men jeg kan dog fortælle at det er planen. Og det kan jeg godt forstå, bogen er nemlig rigtig godt tænkt på mange måder.
Det er en skøn bog, det er der ingen tvivl om det. Hovedpersonen passer rigtig godt til rollen, for hun er på mange måder en meget spændende person. For mig var det især de små glimt fra hendes fortid, der gjorde at jeg rigtig fik øjnene op for hende. Men også hendes måde at fortælle på og stille spørgsmål til alt, gør at hun både er underholdende og samtidig observant. Den opmærksomme læser ved, at jeg sjældent er tilfreds med hovedpersonen, men Kyla er klart en af de bedre.
Jeg er især fascineret over den verden, som Terry formår at sætte sammen på en måde, så den ikke virker fjern, men som en mulig udvikling fra det samfund vi har i dag. Der er især fokus på udviklingen af det overvågende samfund, som vi jo allerede har i form af Facebook, blogs og at bestemte mennesker kan aflytte og undersøge alt hvad vi ligger på nettet. Og det er utroligt interessant at se Terrys måde at tage dette nogle skridt videre og ved at udvikle levo'en og alle de skjulte kommentarer om denne overvågelse.
Og når handlingen foregår i England, omkring London, jamen så er jeg solgt, for helt ærligt, jeg elsker England, det er et dejligt land, og så er det dejligt med lidt variation. Med det mener jeg, at de sci-fi bøger jeg plejer at læse foregår i USA. Og det er ret fedt med noget variation fra det.

Her til sidst kan jeg fortælle, at filmrettighederne allerede er blevet solgt. Så på et eller andet tidspunkt, kan det jo være at der kommer en film.

- Anna

2 kommentarer:

  1. Tak skal du have :) Og undskyld jeg er så længe om at svare! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha :) Du har vel også haft meget at se til ;)

      Slet