06 august 2015

Den Fredløse



Titel: Den Fredløse | Forfatter: C. Evytt | Forlag: Tellerup | Udgivelsesår: 2014 | Sideantal: 640 | Anmeldereksemplar

Anna er datter af storbonden og med denne status følge forskellige forventninger til hende, men hun har svært ved at affinde sig med omgivelserne. Hun vil ikke giftes og have børn sådan som hendes søster har og som det forventes af hende. På samme gård, hver sommer, befinder tateren Rham sig. Ligesom Anna har han svært ved at affinde sig med hvad autoriteterne mener der forventes af ham. Da Anna finder et moderløst enhjørningeføl og beslutter sig for at opforstre det, får de to outsidere øjnene op for hinanden og oplever for første gang hvad det betyder at modtage forståelse og accept uden betingelser.
Men inde i byen kommer en politiker til magten ved at bruge taterne som syndebukkene - beskrevet som tyve, mordere og hekse. Dette bringer både Rham og Anna i problemer især på grund af deres forhold, som trækker spor det følgende årti.

Med faktum at bogen foregår over ti år og i forvejen er meget tyk, har Evytt valgt at dele bogens handling op i flere dele, for at skære det uvæsentlige i handlingen fra. Hvilket er rigtig, rigtig godt! Ellers ville den simpelthen alt for langtrukken, og det er den allerede i nogle perioder - som om de andele bare er der for at trække sideantallet op. Øv. Det positive er dog at man får mere Anna.

Anna er på trods af nogle få mangler en skøn hovedperson. Der er flere gange man som læser bliver frustreret over hende, men i bund og grund er det svært ikke at heppe på hende! For Anna har, på trods af hendes menneskelighed, noget magisk over sig, som stammer fra hendes barndom og det faktum at hun er venner med en enhjørning. Som læser følger man hende fra barndommens fantastiske naivitet og tillid til det gode i alle til et, desværre, mere realistisk billede af virkelighede - præcis den samme rejse alle vi andre har oplevet. Og det er fantastisk at følge hendes rejse, selvom den ikke altid er særlig rar. 

Som det allerede har fremgået så er et af de helt store temaer i bogen det at være et udskud og med sit fokus på lidt "sære" og "udskudte" i samfundet sættes der samtidig fokus på personernes eget valg angående dette. For de har valget mellem at fortsætte som outsider eller forsøge at indynde sig i det samfund der har udskudt dem. Det tvinger læseren, her mener jeg bl.a. mig selv, til selv at tage stilling til samme problemstilling. 

Og med det er der ikke meget mere at sige om bogen end at det het klart er en af de bedre danske bøger, der både er underholdende samtidig med at den er med til at stille nogle væsentlige spørgsmål der bestemt også er relevante i virkeligheden.

✬ ✬ ✬  

4 kommentarer:

  1. Jeg er også blevet færdig med bogen for nylig og syntes faktisk også den var rigtig god! Som du siger, er det klart en af de bedre danske bøger, som dækker en rimelig bred aldersgruppe!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, mon ikke - det er rart at man samtidig ikke føler at man bliver talt ned til når den nu henvender sig til så mange forskellige aldre ^_^

      Slet
  2. Jeg eeeeelsker den bog! (Men that ending though.......)

    SvarSlet
  3. Den var virkelig skøn! (også slutningen, Rikke - mere siger vi ikke her, tihi) :D

    SvarSlet