13 december 2013

Decemberlegen #13: Lucia

Jeg synes ikke lige frem at vejret har opfordret til at være uden for, og vi ved vist alle hvad det betyder!! JAAA!! LÆSNING!!! Hvad ellers?? Men som noget helt nyt så har jeg læst faglitteratur, om helt særligt (og meget lærerigt) emne. Luciadag. Som nogle af jer ved, så er det Luciadag i dag, så jeg tænkte at lidt oplysning om dagen ville være på sin plads.

Lucia (omkring år 300 e.kr.) var en pige der boede sammen med sin syge mor, for faren var, ifølge myterne, død. Moren var dødeligt syg, så Lucia ville utroligt gerne hjælpe. Hun hørte om at Sankt Agathe var blevet helbredt for samme sygdom, så hun og moren tog ud til Agathes grav og bad hele natten. I løbet af natten fik Lucia en åbenbaring fra Syrakus og afgav et løfte om at vie sit liv til Kristus og leve i kyskhed, hvis hendes mor blev rask. Morgenen efter var moderen rask.
For at kunne holde sit løfte, beder hun moderen om at give hele hendes medgift som almisser. Men dette gjorde Lucias eks-forlovede sur og som hævn angav han hende som kristen.
Først bliver hun pålagt at ofre til kejseren, men hun nægter.
Derefter bliver hun beordret et ophold på et bordel, men en guddommelig kraft gør at ingen kan røre hende.
Som det sidste bliver hun tortureret og dømt til at blive brændt på bålet, men endnu en gang blander Gud sig og hun bliver ikke brændt af ilden. 
Da intet andet virker, trækker dommeren sit sværd og stikker det i hende. Lucia dør d. 13. december.

Lucia kommer af lux, som betyder lys, derfor forbindes hun ofte med lys og glæde, hvilket bringer mig videre til den tradition vi har overtaget fra Sverige:

I Norden betyder lyset meget om vinteren, for der er så lidt af den. Derfor er det vel også naturligt at man fejre lyset på årets længste nat; som den gang var d. 13. december.
I 16-1700-tallet blev gårdens beboere vækket af de unge piger me det stadig er bælgmørkt, der kom med kaffe og lussekatter (boller i forskellige udformninger og farvet med safran). Men sådan er det ikke længere.
Luciadagen som vi kender den i dag stammer fra 1928 og en svensk avis, der kårede årets Lucia. Nu er kåringen blevet så stor at næsten hver eneste by har deres egen Lucia. Og præmien er en tur ti Sankt Lucias fødeø Sicilien. 

Hvad sammenhængen mellem Lucia og lussekatter er skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg vil gætte på at nogle kristne missionære var indblandet og fik blandet det hedenske og gamle sammen med det kristne.
- Anna

Ingen kommentarer:

Send en kommentar